Καιρικά φαινόμενα και πλημμύρες: η καλύτερη ασφάλεια είναι η πρόληψη

Είναι γνωστό ότι ο ασφαλιστικό κλάδος επωμίζεται μεγάλο κόστος από τις ζημιές που προκαλούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Ιδιαίτερα οι πλημμύρες προκαλούν σημαντικές καταστροφές σε περιουσιακά στοιχεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η INTERAMERICAN στον κλάδο Πυρός κατέγραψε κατά το οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου του έτους 172 περιπτώσεις ζημιών από έντονα καιρικά φαινόμενα. Στον κλάδο, τα περιστατικά αποζημιώσεων για πλημμύρες ακολούθησαν αυτά που είχαν ως αιτία τη διαρροή σωληνώσεων (207), την κλοπή και διάρρηξη (193) και την θραύση κρυστάλλων (175), με συνολικό ποσόν αποζημιωτικών καταβολών της εταιρείας για συμβόλαια Πυρός τα 3,2 εκατ. ευρώ.

O Γιώργος Σπαντιδάκης, διευθυντής αποζημιώσεων γενικών ασφαλίσεων της INTERAMERICAN, τονίζει τη χαμηλή διείσδυση της ασφάλισης κατοικίας στη χώρα μας (περί το 15%), που έχει συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο λόγω της κρίσης παρουσιάζοντας ταυτόχρονα το ανησυχητικό στοιχείο της μερικής κάλυψης, μόνο για τους κινδύνους πυρκαγιάς και σεισμού κατά την απαίτηση των τραπεζών ως προϋπόθεση για την έκδοση δανείου.

Για τους σημαντικούς κινδύνους που απειλούν την περιουσία, η INTERAMERICAN ενημερώνει τους ασφαλισμένους της και ευρύτερα του πολίτες υποδεικνύοντας ενέργειες για προστασία από καταιγίδα από θέση σε εσωτερικό χώρο, σε αυτοκίνητα, εκτίμηση της απόστασης από την καταιγίδα, απαιτούμενες ενέργειες κατά τη διάρκεια χαλαζόπτωσης. Ακόμη, αναφέρει ενέργειες πριν, κατά την διάρκεια και μετά την πλημμύρα και υποδείξεις για την αποκατάσταση των ζημιών στο σπίτι ή στον χώρο εργασίας με γνώμονα την ασφάλεια. Ειδικότερα, για τα βασικά της αντιμετώπισης των πλημμυρών η εταιρεία, παρατηρώντας ότι η κλιματική αλλαγή κάνει όλο και συχνότερο το φαινόμενο με απρόβλεπτη έκταση των συνεπειών, συμβουλεύει:

  • να ελέγχουμε τακτικά την ασφάλεια και αρτιότητα των υδραυλικών εγκαταστάσεων του σπιτιού για την αποφυγή εσωτερικών διαρροών και πλημμυρών.
  • να αποφράσσουμε –ιδιαίτερα σε περιόδους βροχοπτώσεων– τα φρεάτια και τις υδρορροές της κατοικίας από φερτά υλικά.
  • Κατά την εξέλιξη πλημμύρας, να αποφεύγουμε την παραμονή μας σε υπόγειους χώρους και περιορίζουμε τις εξωτερικές μετακινήσεις μας στις απολύτως αναγκαίες και ασφαλείς.
  • να μη διασχίζουμε χειμάρρους (πεζοί ή με αυτοκίνητο) και να εγκαταλείπουμε το αυτοκίνητό μας αν ακινητοποιηθεί σε πλημμυρισμένη περιοχή.
  • να αποφεύγουμε τη διάβαση ή παραμονή σε περιοχές όπου σημειώνονται κατολισθήσεις.
  • να μένουμε μακριά από πλημμυρισμένες περιοχές και δεν κινούμαστε μέσα σε αυτές όπου δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε την ομαλότητα/ακεραιότητα και σταθερότητα των επιφανειών (δρόμων, πεζοδρομίων, κλιμακοστασίων, εδάφους κ.λπ.)
  • να μένουμε μακριά από ηλεκτροφόρα καλώδια.
  • Μετά την πλημμύρα και πριν από οποιασδήποτε εργασία αποκατάστασης στο σπίτι, να διακόπτουμε τη ρευματοδότηση και την παροχή νερού.
  • να φορούμε κλειστά παπούτσια για την αποφυγή τραυματισμών και να εξετάζουμε σχολαστικά το σπίτι για το ενδεχόμενο διάβρωσης και καταστροφών (τοίχους, ανοίγματα, ηλεκτρικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις).
  • να θυμούμαστε ότι κίνδυνοι υφίστανται και μετά την υποχώρηση των υδάτων.

Insurance Daily

Ασφαλιστική κάλυψη υγείας έχει ένας στους τρεις καταναλωτές

Αυξάνεται ο αριθμός των καταναλωτών που στρέφονται στην ιδιωτική ασφάλιση, προκειμένου να καλύψουν τις ελλείψεις σε ποιότητα και άμεσης πρόσβασης που εντοπίζονται στο δημόσιο σύστημα υγείας. Όπως δείχνουν τα στοιχεία πανελλαδικής έρευνας της «καπα research» για την υγεία τα τελευταία δύο χρόνια έχει υπερδιπλασιαστεί ο αριθμός των πολιτών που συνάπτουν ασφαλιστήρια συμβόλαια με μερική κάλυψη σε υπηρεσίες υγείας. Ειδικότερα σε σχέση με το 2012 – όπου ιδιωτική ασφάλιση για παροχές Check up είχε το 8,9% του πληθυσμού- το Σεπτέμβριο του 2014 το 21,8% των καταναλωτών δηλώνουν ότι έχουν ιδιωτικά προγράμματα με μερική κάλυψη. Επίσης ενώ το 2012 ολοκληρωμένα ασφαλιστικά προγράμματα είχε το 14,9%, το 2014 το 16,9% έχει πλήρη ιδιωτική κάλυψη για νοσοκομειακή και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Σταδιακά την τελευταία διετία ο αριθμός των ανθρώπων που δεν έχουν συμβόλαια υγείας μειώθηκε και από 75,4 το 2012, το Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους φτάνει στο 60,8%. Συνολικά – και σύμφωνα πάντα με την έρευνα – περίπου το 35,5% καλύπτεται από ασφαλιστικά προγράμματα υγείας.

διωτικά γίνονται οι περισσότερες εξετάσεις

Σε ιδιωτικά κέντρα επιλέγουν οι ασθενείς για να κάνουν τις εξετάσεις τους, καθώς, σύμφωνα με την έρευνα το 66% πραγματοποίησε τους τελευταίους έξι μήνες εξετάσεις σε ιδιωτικό διαγνωστικό με παραπεμπτικό του ταμείου, το 20,2% σε ιδιωτικό διαγνωστικό καλύπτοντας οι ίδιοι τη δαπάνη ή ιδιωτική τους ασφάλεια και το 9,1% σε κρατικό νοσοκομείο με παραπεμπτικό.

265 ευρώ πληρώνει ο Έλληνας για πρωτοβάθμια περίθαλψη

Σημαντικά είναι και τα στοιχεία της έρευνας σχετικά με τα χρήματα που πληρώνει κατά κεφαλήν ο Έλληνας για δαπάνες υγείας. Τους τελευταίους έξι μήνες κατά μέσο όρο ο πολίτης ξόδεψε – ανεξάρτητα από την κάλυψη του ταμείου – 265 ευρώ για πρωτοβάθμια περίθαλψη, 103 ευρώ για φάρμακα, 74 ευρώ για επισκέψεις σε γιατρούς, 61 ευρώ για εργαστηριακές εξετάσεις και 25 ευρώ για ιατρικές συσκευές και υγειονομικό υλικό.

Όπως δηλώνουν οι συμμετέχοντες στην έρευνα, σε σχέση με τρία χρόνια πριν ένας στους δύο πληρώνει ακριβότερα τα φάρμακα, τη νοσηλεία και τις ιατρικές συσκευές.

Insurance World