20 πράγματα που πρέπει να έχουμε πάντα μέσα στο αυτοκίνητο

car

Κάποια από τα αντικείμενα αυτά υποχρεούμαστε όλοι να τα έχουμε στο αυτοκίνητο σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Κάποια άλλα, όμως, είναι εξίσου απαραίτητα για να μπορούμε να ανταποκριθούμε σε κάποιες έκτακτες αλλά όχι σπάνιες καταστάσεις. Αυτά είναι τα 20 πράγματα που πρέπει να υπάρχο’υν στο πορτμπαγκάζ και το ντουλαπάκι. Έχετε κάποιο να προσθέσετε;

  1. To manual. Θα σας φανεί απαραίτητο δεκάδες φορές και για πολλούς λόγους, από τους πιο σημαντικούς (π.χ. τον τύπο λαδιού που πρέπει να βάλεις στο λιπαντικό service) μέχρι τους πιο απλούς (π.χ. πώς αλλάζεις την ώρα από χειμερινή σε θερινή). Εάν πρόκειται να αγοράσετε μεταχειρισμένο αυτοκίνητο, μην παραλείψετε να ελέγξετε ότι διαθέτει το manual. Καλού κακού μην το βγάλετε ποτέ από το ντουλαπάκι του αυτοκινήτου (και σε περίπτωση που για κάποιο λόγο το μετακινήσετε, μην ξεχάσετε να το ξαναβάλετε στη θέση του).
  2. Δίπλωμα οδήγησης, άδεια κυκλοφορίας και ασφαλιστικό συμβόλαιο. Εκτός από το ότι είστε υποχρεωμένοι από το νόμο να έχετε μαζί σας αυτά τα έγγραφα όταν οδηγείτε, είναι πιθανό να σας φανούν χρήσιμα στην περίπτωση που χρειαστεί να γνωρίζετε κάποια στοιχεία (π.χ. εάν πρέπει να συμπληρώσετε έντυπο φιλικού διακανονισμού μετά από κάποιο ατύχημα). Σε τυχόν έλεγχο, είναι πιθανό να σας ζητηθεί να επιδείξετε και την κάρτα ελέγχου καυσαερίων ή την απόδειξη ότι έχετε περάσει ΚΤΕΟ. Μαζί με το ασφαλιστικό συμβόλαιο, φροντίστε να έχετε πάντα εύκαιρο το τηλέφωνο της εταιρείας οδικής βοήθειας –αχρείαστη να ‘ναι!
  3. Ένα μπουκάλι με νερό. Για την περίπτωση που παραμείνετε αναγκαστικά μέσα στο αυτοκίνητο για ώρες –π.χ. μπλοκαρισμένος στην κίνηση ή αποκλεισμένος στα χιόνια- και διψάσετε. Ή επειδή μπορεί να προκύψει κάποια βλάβη και να χρειαστεί να περπατήσετε μέσα στη ζέστη μέχρι το κοντινότερο συνεργείο, βουλκανιζατέρ ή βενζινάδικο. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και για να καθαρίσετε το τζάμι –εάν έχει τελειώσει το νερό για τους υαλοκαθαριστήρες. Καλό θα ήταν να έχετε ένα μπουκάλι φτιαγμένο από υλικό που δεν αλλοιώνεται όταν εκτίθεται για ώρες ή ημέρες στις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στο εσωτερικό του αυτοκινήτου και να το ανανεώνετε με φρέσκο νερό συχνά.
  4. Κουτί πρώτων βοηθειών. Κανείς ποτέ δεν ξέρει πότε θα χρειαστεί μια γάζα, λίγο οινόπνευμα ή ένα παυσίπονο. Και η γρήγορη αντιμετώπιση μιας αιμορραγίας ή ενός τραυματισμού μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά! Μερικά από τα απαραίτητα που πρέπει να περιέχονται στο κουτί είναι:
  • Φυσιολογικός ορός για τον καθαρισμό πληγών
  • Οινόπνευμα
  • Οξυζενέ
  • Βάμμα ιωδίου
  • Βαμβάκι
  • Steri-strip (αυτοκόλλητα ράμματα)
  • Γάζες μικρές και μεγάλες, απλές και αποστειρωμένες
  • Βαζελινούχες γάζες για εγκαύματα
  • Ελαστικοί επίδεσμοι
  • Τραυμαπλάστ
  • Ψυκτικό σπρέι
  • Θερμαντική αλοιφή
  • Αντιβιοτική σκόνη σε σπρέι
  • Αναλγητικά-Αντιπυρετικά
  • Αντιφλεγμονώδη
  • Αντιισταμινικά (χάπια και αλοιφή)
  • Αντιεμετικά
  • Αντιδιαρροϊκά
  • Koρτιζονούχα αλοιφή
  • Στικ για τσιμπήματα

Μην ξεχνάτε να ελέγχετε τακτικά τις ημερομηνίες λήξης και να ανανεώνετε ό,τι είναι σε έλλειψη.

  1. Ρεζέρβα. Ασφαλώς και θα έχετε μαζί σας ρεζέρβα, όμως είναι σημαντικό να ελέγχετε τακτικά ότι είναι φουσκωμένη και σε καλή κατάσταση. Και εάν τη χρειαστείτε, μην παραλείψετε να την αντικαταστήσετε αμέσως μόλις βρείτε βουλκανιζατέρ.
  2. Γρύλλο και κλειδιά. Εννοείται ότι έχετε οδική βοήθεια και ότι θα αναλάβουν να βάλουν τη ρεζέρβα εάν μείνατε από λάστιχο. Για καλό και για κακό όμως, ο νόμος υποχρεώνει κάθε οδηγό να έχει μαζί του τα απαραίτητα εργαλεία για να αλλάξει λάστιχο μόνος του –ή έστω με τη βοήθεια κάποιου καλού ανθρώπου που θα τύχει να περνάει από εκεί!
  3. Ανταλλακτικές ασφάλειες για τη μπαταρία και λαμπτήρες. Μια μικρή βλάβη που θα σας ανάγκαζε να ακινητοποιηθείτε δεν είναι παρά μια στάση ελάχιστων λεπτών, εάν μπορείτε να την αποκαταστήσετε μόνοι σας. Αφήστε που εάν καεί κάποια λάμπα και πέσετε σε έλεγχο της τροχαίας θα κληθείτε να πληρώσετε και πρόστιμο!
  4. Καλώδια μπαταρίας. Επειδή είναι κρίμα να βρεθεί ένας άλλος οδηγός πρόθυμος να σας βοηθήσει να πάρετε ξανά μπρος, αλλά δεν έχει καλώδια για να «φορτίσει» την μπαταρία σας. Επίσης, είναι κρίμα να μπορείτε εσείς να βοηθήσετε κάποιον που έχει μείνει από μπαταρία και να μην έχετε τον κατάλληλο εξοπλισμό.
  5. Φακό. Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να χρειαστεί να αλλάξετε λάστιχο μέσα στη νύχτα… Δεν θα είστε πολύ τυχερός που προνοήσατε να βάλετε ένα φακό στο αυτοκίνητο; Μην ξεχνάτε να ελέγχετε συχνά τις μπαταρίες (ακόμα καλύτερα, έχετε μαζί κι ένα δεύτερο σετ μπαταρίες).
  6. Προειδοποιητικό τρίγωνο και γιλέκο με ανακλαστήρες φωτός. Επειδή η δική σας ασφάλεια είναι πάνω απ’ όλα, είναι σημαντικό να μπορέσετε να ειδοποιήσετε τους οδηγούς που κατευθύνονται προς το ακινητοποιημένο αυτοκίνητό σας για να κόψουν ταχύτητα.
  7. Χαρτί και μολύβι. Για να γράψετε ένα τηλέφωνο, να κρατήσετε μια σημείωση, να καταγράψετε τα στοιχεία του άλλου οδηγού σε περίπτωση σύγκρουσης, κ.λπ.
  8. Λίγα χρήματα. Αν σας έχει συμβεί ποτέ να συνειδητοποιήσετε καθ’ οδόν ότι ξεχάσατε να πάρετε μαζί το πορτοφόλι σας, ξέρετε πόσο σημαντικό είναι να έχετε αφήσει μερικά κέρματα στο αυτοκίνητο. Προσοχή: μην αφήνετε πολλά χρήματα και μην τα έχετε σε εμφανές μέρος!
  9. Μια αλλαξιά ρούχα. Αν για κάποιο λόγο χρειαστεί να περπατήσετε στη βροχή ή λερωθείτε, γιατί να πρέπει να μείνετε με βρεγμένα ή λερωμένα ρούχα μέχρι να επιστρέψετε στο σπίτι, ενδεχομένως μετά από ώρες; Μην ξεχάσετε να αφήσετε και μια έξτρα ζακέτα ή ένα ελαφρύ πανωφόρι για την περίπτωση που κάνει περισσότερο κρύο από ότι υπολογίζατε. Εάν έχετε παιδιά, καλό είναι να έχετε και ένα δικό τους σετ ρούχα.
  10. Φορτιστή αυτοκινήτου για το κινητό. Επειδή υπάρχει πάντα η πιθανότητα όταν είναι πραγματικά ανάγκη να επικοινωνήσετε με κάποιον, το τηλέφωνό σας να μην έχει μπαταρία!
  11. Πυροσβεστήρα. Δεν είναι τυχαίο που ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας υποχρεώνει όλους τους οδηγούς να έχουν πυροσβεστήρα στο αυτοκίνητο. Μια μικρή φωτιά εάν αντιμετωπιστεί άμεσα μπορεί να αποτρέψει μια μεγάλη πυρκαγιά που θα μπορούσε να βάλει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Μην παραλείψετε να τσεκάρετε τακτικά την ημερομηνία λήξης!
  12. Κολλητική ταινία. Υπό την προϋπόθεση ότι κάτι γνωρίζετε από ηλεκτρολογικά, λίγα εκατοστά κολλητικής ταινίας μπορεί να είναι ό,τι χρειάζεστε για να επιδιορθώσετε πρόχειρα κάποια βλάβη στο αυτοκίνητο μέχρι να φτάσετε στο συνεργείο. Ή να στερεώσετε τον πλαϊνό καθρέφτη σε περίπτωση που τον βρείτε να κρέμεται προς την πόρτα από κάποιον απρόσεκτο που πέρασε ξυστά από το παρκαρισμένο αυτοκίνητό σας.
  13. Κάτι φαγώσιμο. Ο εκνευρισμός είναι κακός σύμβουλος για όποιον βρίσκεται στη θέση του οδηγού και η πείνα είναι διαπιστωμένο πως προκαλεί εκνευρισμό. Αφήστε που εάν πεινάτε σε ολόκληρη τη διαδρομή προς το γραφείο είναι πιο πιθανό να κάνετε φτάνοντας μια στάση στο τυροπιτάδικο της γειτονιάς –διακινδυνεύοντας και τη δίαιτά σας. Έχοντας στο αυτοκίνητο κάτι που μπορείτε να μασουλήσετε σε… ώρα ανάγκης λύνετε και τα δύο προβλήματα (αλλά προκαλείτε ένα άλλο που λέγεται «ψίχουλα στο κάθισμα»). Προτιμήστε κάτι συσκευασμένο που δεν χαλάει εύκολα και δίνει άμεσα ενέργεια, όπως ξηρούς καρπούς, ρυζογκοφρέτες ή μπάρες δημητριακών.
  14. Χαρτί. Ένα ρολό χαρτί κουζίνας ή και τουαλέτας ή ένα πακέτο μωρομάντιλα μπορεί να είναι «σωτήριο» εάν σας πιάσει ένα ξαφνικό συνάχι, εάν χυθεί ο καφές ή εάν κάποιος στο πίσω κάθισμα ζαλιστεί από τις στροφές…
  15. Αντιολισθητικές αλυσίδες. Αν και στο μυαλό μας τις έχουμε συνδέσει με τα χιόνια, είναι απαραίτητο να υπάρχουν στο πορτμπαγκάζ όλο το χρόνο. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για να μην κολλήσουμε στη λάσπη ή την άμμο.
  16. Κουβέρτα. Εάν χρειαστεί να περιμένετε ώρες μέχρι να αποκατασταθεί η κυκλοφορία σε κάποιο οδικό άξονα που έχει αποκλειστεί από τα χιόνια, θα σας φανεί σωτήρια γιατί θα μπορείτε να ζεσταθείτε χωρίς να καίτε πολύ βενζίνη για να έχετε το καλοριφέρ στο φουλ. Αλλά η κουβέρτα είναι χρήσιμη και σε άλλες περιπτώσεις, όπως εάν θέλετε να μεταφέρετε κάποιο ζώο (χωρίς να γεμίσετε τρίχες τα καθίσματα).

www.insurancedaily.gr

Τι αλλάζει με το νέο ασφαλιστικό

Νέοι ασφαλισμένοι και υψηλόμισθοι θα είναι οι χαμένοι του νέου Ασφαλιστικού , το οποίο έχει στηθεί στη λογική της διάσωσης του υπάρχοντος συστήματος και όχι στη λογική της μεταρρύθμισης.

Η άμεση  εφαρμογή ενός τρόπου υπολογισμού με βάση τις μέσες αποδοχές όλου του ασφαλιστικού βίου και με χαμηλότερο ποσοστό αναπλήρωσης, οδηγεί σε χαμηλότερες συντάξεις με μειώσεις που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν το 15%. Να θυμίσουμε ότι ο νόμος 3863/2010, προέβλεπε μεσοσταθμική μείωση 7% στην ολοκλήρωσή του μετά το 2035.

Οι συγγραφείς του σχεδίου, οι οποίοι γνωρίζουν τις συνέπειες των διατάξεων που εισηγούνται, έχουν σχετική πρόβλεψη «προστασίας» για όσους προκύψει διαφορά μεγαλύτερη του 20%, κατά τον υπολογισμό της σύνταξής τους με το νέο τρόπο σε σχέση με τον παλαιό (άρθρο 48 παρ. 2 του σχεδίου).

Πέρα από τη μεγάλη αδικία που διαμορφώνεται για τους νέους συνταξιούχους, εάν δούμε ποιοι είναι εκείνοι για τους οποίους επέρχονται οι μεγάλες μειώσεις άνω του 20%, είναι όσοι έχουν  ασφάλιση άνω των 35 ετών. Είναι όλοι εκείνοι που έχουν συνεισφέρει πολλά στα Ταμεία και είχαν τη δικαιολογημένη προσδοκία να πάρουν μια αξιοπρεπή σύνταξη.

Ειδικότερα για ένα εργαζόμενο που έχει 40 χρόνια ασφάλισης στο ΙΚΑ και η σύνταξή του θα υπολογιστεί με τις αποδοχές όλου του ασφαλιστικού βίου, αλλά και με συντελεστή 1,15% περίπου αντί για 1,5% που προέβλεπε ο νόμος 3863/2010, το ποσό θα είναι μικρότερο σε ποσοστό κοντά στο 25%.

Πέρα λοιπόν από την αδικία, πέρα από το γεγονός ότι μια τέτοια διαφορά αργά ή γρήγορα θα επεκταθεί και στους παλαιούς συνταξιούχους, μια σημαντική συνέπεια είναι η απουσία κινήτρου ασφάλισης.

www.insuranceworld.gr

Η Ασφάλιση Αστικής Ευθύνης σύμμαχος του επαγγελματία στη σύγχρονη κοινωνία

lights-night-dark-abstract-largefix

Οι ιστορίες είναι γνωστές. Επιτυχημένος γιατρός με πολλά χρόνια εμπειρία στην πλάτη του, κάνει ένα λάθος εν ώρα εργασίας με αποτέλεσμα ο ασθενής του να αποβιώσει.  Αυτό το λάθος του, του κοστίζει εκτός από τη φήμη του, και έναν πακτωλό χρημάτων το οποίο τον καταστρέφει και οικονομικά.

Επιχειρηματίας με τυροκομικά προϊόντα προμηθεύει την αγορά με χαλασμένο τυρί λόγω λάθους στη γραμμή παραγωγής του. Το αποτέλεσμα είναι πολλοί δυσαρεστημένοι πελάτες που ζητάνε τα χρήματά τους πίσω όπως και σειρά από αγωγές και μηνύσεις για τροφικές δηλητηριάσεις.

Τέλος, εργοστασιάρχης στην επαρχία που διατηρεί μονάδα κλωστοϋφαντουργίας και απασχολεί 100 εργάτες βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα εργατικό ατύχημα που στοιχίζει τη ζωή σε έναν υπάλληλό του. Η οικογένεια του θανόντος απαρηγόρητη ζητά εξηγήσεις για τα αίτια τραγικού γεγονότος ενώ κινείται και νομικά εναντίων του.

Όλες αυτές οι ιστορίες είναι πιθανό να συμβούν σε μια σύγχρονη κοινωνία όπου όλα εξελίσσονται τόσο γρήγορα και με ταχύτητα. Σε κάθε περίπτωση όμως ο κάθε επαγγελματίας είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του. Έτσι η κοινωνία συνεχίζει απρόσκοπτα να εκσυγχρονίζεται με σκοπό να κάνει τη ζωή του ανθρώπου ευκολότερη.

Πώς όμως οι επαγγελματίες στα παραπάνω παραδείγματα θα μπορούσαν να γλιτώσουν έστω την οικονομική καταστροφή από τα ατυχήματα στα οποία φέρουν ευθύνη;  

Ένας τρόπος θα ήταν να κρατάνε στην άκρη ένα σημαντικό ποσό από τα κέρδη τους σε περίπτωση που τα χρειαστούν. Έτσι όμως – ειδικά στα δύο τελευταία παραδείγματα – θα έπρεπε να δεσμεύουν κεφάλαια αντί να τα επενδύουν στις επιχειρήσεις τους με σκοπό να τις αναπτύξουν. Καθόλου παραγωγικό. Γι’ αυτόν το λόγο υπάρχει η Ασφάλεια Αστικής Ευθύνης η οποία θωρακίζει τον επαγγελματία από τις κακοτοπιές στις οποίες μπορεί να εκτεθεί εν ώρα εργασίας.

Τι κάνει η ασφάλεια αστικής ευθύνης; Η Ασφάλεια αστικής ευθύνης χωρίζετε σε:

  • γενικές καλύψεις (κατασκευαστών, ξενοδόχων, βιομηχανικών κινδύνων και λοιπών καλύψεων),
  • εργοδοτικές καλύψεις (αναλυόμενη σε κατασκευαστών, ξενοδόχων, βιομηχανικών κινδύνων και λοιπών καλύψεων) &
  • Λοιπές καλύψεις (που περιλαμβάνουν Ευθύνη προϊόντος, Επαγγελματική, Στελεχών Διοίκησης, Κλινικές δοκιμές και Περιβαλλοντική)

Και καλύπτει τον οικονομικό αντίκτυπο μιας ζημιάς (σωματικής βλάβης ή και υλικής ζημιάς) που θα προκαλέσει ο ασφαλισμένος σε τρίτο και υποχρεούται να την αποκαταστήσει.

Πόσο λοιπόν είναι το μέσο κόστος κάλυψης των ζημιών στα παραδείγματα που προαναφέραμε; (σύμφωνα με μελέτη της ΕΑΕΕ για την Γενική Αστική Ευθύνη 2014)

Στην περίπτωση του ιατρού, το συμβόλαιο Επαγγελματικής Αστικής ευθύνης που θα έπρεπε να έχει –  και που πλέον όλα τα ιδιωτικά νοσοκομεία ζητάνε – θα του κόστιζε ετησίως κατά Μ.Ο. 291 ευρώ*.

Στη δεύτερη περίπτωση, αυτής του χαλασμένου προϊόντος, ο επιχειρηματίας προκειμένου να είναι καλυμμένος θα έπρεπε να έχει Αστική Ευθύνη Προϊόντος η οποία θα του κόστιζε ετησίως κατά Μ.Ο. 4.170 ευρώ*.

Και τέλος στην Τρίτη περίπτωση, αυτή του εργατικού ατυχήματος, ο εργοστασιάρχης θα έπρεπε να έχει Εργοδοτική Ευθύνη – Βιομηχανικού κινδύνου η οποία θα του κόστιζε ετησίως κατά Μ.Ο. 726 ευρώ*.

Βλέποντας τα ανωτέρω παραδείγματα μπορούμε να συμπεράνουμε ότι τα ποσά τα οποία κατά Μ.Ο. απαιτούνται προκειμένου να καλύψουν τους κινδύνους στους οποίους απευθύνονται είναι αμελητέα μπροστά στον όγκο των ζημιών που καλύπτουν. Ζημιές που πολλές φορές δεν μπορούν καν να κοστολογηθούν όπως είναι ένας αιφνίδιος θάνατος από εργατικό ή επαγγελματικό ατύχημα.

Επικοινωνήστε με τον Ασφαλιστή σας και μάθετε περισσότερα σχετικά με την Ασφάλεια Αστικής Ευθύνης που καλύπτει τις δικές σας ανάγκες.

*Οι Μ.Ο. (Μέσοι Όροι) διαμορφώθηκαν βάσει της μελέτης για τη Γενική Αστική Ευθύνη του 2014 από την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος.  

www.insurancedaily.gr

«Ναρκοπέδιο»… η δημόσια ασφάλιση

Γεμάτη «νάρκες» είναι η πορεία της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης την οποία προδιαγράφει το προσχέδιο το οποίο παρουσίασε ο Υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, την περασμένη εβδομάδα. Κανένας ασφαλισμένος στα δημόσια συνταξιοδοτικά ταμεία ο οποίος «ρέπει» ηλικιακά προς τη σύνταξη δεν πρέπει να αισθάνεται… ασφαλής.

Τρεις είναι οι βασικότεροι λόγοι γι΄αυτήν τη… «δημόσια ανασφάλεια» την οποία προκαλεί πλέον η δημόσια ασφάλιση, όπως την σχεδιάζει η κυβέρνηση:

  • Η εθνική σύνταξη η οποία θα αντικαταστήσει εν πολλοίς τη βασική σύνταξη θα εισαχθεί με στόχο την «αντιμετώπιση της φτώχειας», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο προσχέδιο. Αυτό σημαίνει πως φέρει μέσα ένα προνοιακό … υπονοούμενο, δηλαδή ότι ενδέχεται να λάβει προνοιακό χαρακτήρα και , έτσι, να δοθεί με εισοδηματικά κριτήρια, παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο δεν αναφέρεται στο προσχέδιο και «ξορκίζεται» από την κυβέρνηση. Συνάμα, ο κ. Κατρούγκαλος δηλώνει πως το σημερινό προνοιακό επίδομα που παίρνουν 300.000 χαμηλοσυνταξιούχοι (ΕΚΑΣ) με εισοδηματικά κριτήρια και το οποίο θα τελέσει υπό σταδιακή κατάργηση από το Μάρτιο του 2016 «θα αντικατασταθεί σταδιακά» από την … Εθνική Σύνταξη.
  • Όσοι βγουν στη σύνταξη μετά την 1.1.2016 έχοντας εισόδημα από 1200 ευρώ και πάνω θα υποστούν μειώσεις έως 15%, το ίδιο θα υποστούν και όσοι έχουν λάβει σύνταξη έως 31.12.2015 ή έχουν καταθέσει σχετική αίτηση μεταξύ 31.12.2014 -31.12.2015 από τα μέσα του Ιουλίου 2018, οπότε ολοκληρώνεται το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Μέχρι τον Ιούλιο 2018 οι καταβαλλόμενες συντάξεις έως 31.12.2015 υποτίθεται ότι θα μείνουν αλώβητες, ενώ μετά τον Ιούλιο του 2018 θα αποκτήσουν μία «προσωπική διαφορά» μεταξύ των αποδοχών που έχουν υπολογιστεί με τα ποσοστά αναπλήρωσης που ίσχυαν προ της 1.1.2016 και εκείνων που θα ισχύσουν μετά την 1.1.2016. Ωστόσο η «προσωπική διαφορά» θα «απομειούται» σταδιακά από τα μέσα του 2018 και έπειτα. Έτσι αναμένονται μειώσεις σε περίπου 700.000-900.000 ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις –εκτός απροόπτου- από τον Ιούλιο του 2018, ενώ αδιευκρίνιστος είναι ακόμα ο αριθμός των νέων συνταξιούχων που θα υποστούν μειώσεις από την 1.1.2016 και έπειτα.

Από την 1.1.2017 αυξάνεται στο 20% του δηλωμένου στην εφορία εισοδήματος ποσοστό το οποίο πρέπει να καταβάλλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ανεξάρτητα απασχολούμενοι (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι). Το μέτρο αυτό υποτίθεται ότι θα πρέπει να οδηγήσει σε μία ετήσια αύξηση έως 20% στα έσοδα του ΟΑΕΕ, του ΕΤΑΑ και του ΟΓΑ (σ.σ. η μετάβαση στο συντελεστή 20% θα γίνει σταδιακά έως το 2019 και όχι «εφάπαξ» το 2017 όπως στα άλλα δύο ταμεία).  Ωστόσο, ενδέχεται να οδηγήσει σε εντελώς αντίθετα αποτελέσματα στα έσοδα των Ταμείων διευρύνοντας και άλλο τα ελλείμματά τους και τις απαιτήσεις για νέα μέτρα, μίας και μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη εισφοροδιαφυγή ή απλώς … φυγή επιχειρήσεων από τη χώρα.

www.insurancedaily.gr